Η Γαύδος βρίσκεται 26 μίλια (50 χλμ.) νότια της Χώρας Σφακίων. Oρθώνεται ανάμεσα σε Αφρική και Κρήτη, καταμεσής σχεδόν του λιβυκού πελάγους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το τελευταίο σύνορό της με το νότο. Είναι ένα μικρό νησί έκτασης 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 90 άτομα, αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται το καλοκαίρι σε περίπου 3.500 – κυρίως από επισκέπτες που έρχονται για να απολαύσουν τα παρθένα αξιοθέατα του νησιού. Η Γαύδος είναι ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη στην Ευρώπη. Είναι ένα νησί που αποτελεί ησυχαστήριο, ένα τόπο που ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση, μακριά από κάθε τι γνωστό και τετριμμένο. Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 του προγράμματος οικολογικής προστασίας της ΕΕ και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία των οικοτόπων, οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρου αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας. Ο οικότοπος προτεραιότητας των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων απαντάται σε 3 περιοχές της νήσου Γαύδου, στο Σαρακήνικο, στην παραλία του Άγιου Ιωάννη και στο Λαυρακά. Η θέση του νησιού το καθιστά επίσης σημαντική στάση για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.
Γαύδος
Με λίγα λόγια
Η Γαύδος βρίσκεται 26 μίλια (50 χλμ.) νότια της Χώρας Σφακίων. Oρθώνεται ανάμεσα σε Αφρική και Κρήτη, καταμεσής σχεδόν του λιβυκού πελάγους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, το τελευταίο σύνορό της με το νότο. Είναι ένα μικρό νησί έκτασης 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 90 άτομα, αλλά αυτός ο αριθμός αυξάνεται το καλοκαίρι σε περίπου 3.500 – κυρίως από επισκέπτες που έρχονται για να απολαύσουν τα παρθένα αξιοθέατα του νησιού.
Η Γαύδος είναι ένα από τα πιο ηλιόλουστα μέρη στην Ευρώπη. Είναι ένα νησί που αποτελεί ησυχαστήριο, ένα τόπο που ο άνθρωπος γίνεται ένα με τη φύση, μακριά από κάθε τι γνωστό και τετριμμένο.
Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 του προγράμματος οικολογικής προστασίας της ΕΕ και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σύμφωνα με την Κοινοτική οδηγία των οικοτόπων, οι παράκτιες αμμοθίνες με είδη Κέδρου αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας. Ο οικότοπος προτεραιότητας των παράκτιων αμμοθινών με είδη κέδρων απαντάται σε 3 περιοχές της νήσου Γαύδου, στο Σαρακήνικο, στην παραλία του Άγιου Ιωάννη και στο Λαυρακά. Η θέση του νησιού το καθιστά επίσης σημαντική στάση για τα πουλιά που μεταναστεύουν μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης.
Ιστορία
Τα προϊστορικά κατάλοιπα δείχνουν ότι η Γαύδος κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή. Θεωρείται ότι είναι το μυθικό νησί της Ωγυγίας, όπου η Καλυψώ φυλάκισε τον Οδυσσέα στην Οδύσσεια του Ομήρου. Οι Ρωμαίοι βρήκαν μεταλλεύματα σιδήρου εδώ και αποψίλωσαν το νησί για να παράγουν τα απαραίτητα καύσιμα με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Μπορείτε να επισκεφτείτε ερείπια των καμίνων στον κόλπο του Λαυρακά.
Η Γαύδος αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων με το όνομα Clauda, όταν το πλοίο που μετέφερε τον Άγιο Παύλο στη Ρώμη περνούσε από το νησί, στην προσπάθειά του να ξεφύγει από την καταιγίδα που τελικά το κατέστρεψε.
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η Γαύδος ανήκε στους Βυζαντινούς, τους Ενετούς και τους Οθωμανούς Τούρκους. Οι Οθωμανοί την κατέλαβαν από το 1665 έως το 1895. Τη δεκαετία του 1930, η ελληνική κυβέρνηση εξόρισε τους Κομμουνιστές εδώ. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Γαύδος ήταν στάση για την εκκένωση των συμμαχικών στρατευμάτων από την Κρήτη, πριν πέσει υπό γερμανική κατοχή μέχρι το 1944.
Πράγματα να κάνεις
Η Γαύδος είναι ιδανική για πεζοπορία και κάμπινγκ, με τις όμορφες και παρθένες παραλίες του νησιού στο Σαρακίνικο, τον Αγιάννη, τον Πύργο, τον Ποταμό, τον Λαυρακά, τον Κόρφο και την Τρυπητή.
Η Τρυπητή, στα νοτιοανατολικά του νησιού, με το ακρωτήρι της διάτρητο με τρεις φυσικές καμάρες, είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Στο ακρωτήρι βρίσκεται ένα γλυπτό μιας τεράστιας καρέκλας, από το οποίο μπορείτε να κοιτάξετε το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους προς την Αφρική.
Η παραλία του Αγιάννη είναι απομονωμένη, με άμμο, βράχια, πεύκα και αρκεύθους. Η μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη χρονολογείται από το 900 μ.Χ. και σε κοντινή απόσταση υπάρχουν ερείπια ρωμαϊκών κτιρίων και ένα παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο.
Άλλα αξιοθέατα περιλαμβάνουν τον φάρο στον Άμπελο – ένα αντίγραφο του παλιού που καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην οποία βρίσκεται ένα καφέ ανοιχτό το Καλοκαίρι και ένα μικρό μουσείο. Στο Μετόχι, το Λαογραφικό Μουσείο Γαύδου εκθέτει παραδοσιακά εργαλεία, γεωργικό και ναυπηγικό εξοπλισμό, κοστούμια, είδη οικιακής χρήσης κ.λ.π.
Μπορείτε να πάτε στο κτίριο των εξορίστων στο Σαρακήνικο, το ενετικό φρούριο στο Κεφάλι και τους σκαλιστούς τάφους στο Λαυρακά.
Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε το Καστρί, την πρωτεύουσα του νησιού. Με αφετηρία το Καστρί μπορούμε να πάμε σε όλες σχεδόν τις διαδρομές, είτε με αυτοκίνητο, είτε από τα ωραία και βατά μονοπάτια μέσα από πεύκα που μας δίνουν σκιά τους καλοκαιρινούς μήνες.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Πρακτορείο Γαύδου:
+30 28230-41222
Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου:
+30 28230-42195
Δημαρχείο Γαύδου:
2823043024, 2823043031
Αστυνομικό Τμήμα Γαύδου:
+30 28230-41019