anendyk map location icon

Γνωρίστε καλύτερα τα...

Σφακιά

anendyk swipe up icon new 01
anendyk scroll down icon

Το Χωριό

Η Χώρα Σφακίων, ή τα Σφακιά, είναι ένα όμορφο χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στο Λυβικό Πέλαγος και τα μαγευτικά Λευκά Όρη. Το χωριό είναι παραδοσιακό και αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για διακοπές μακριά από πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα. Κατά μήκος της παραλίας θα βρείτε εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες, όπως επίσης και μερικά καταστήματα για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών σας.

Μην περιμένετε νυχτερινά κέντρα και πολυτελή καταστήματα. Η Χώρα Σφακίων είναι παραδοσιακή, ιδανική για ταξιδιώτες που αναζητούν κάτι περισσότερο από τον ήλιο, την άμμο, το ποτό και τα ψώνια, αν και τα πρώτα τρία προσφέρονται σε αφθονία αν το επιθυμείτε.

Ιστορία

Η Χώρα Σφακίων έχει μια περήφανη και ένδοξη ιστορία και μέχρι τον 18ο αιώνα είχε τον δικό της εμπορικό στόλο.

Το χωριό αντιστάθηκε στις τουρκικές και βενετσιάνικες εισβολές και αποτέλεσε κέντρο αντίστασης. Η αντίσταση έγινε ευκολότερη λόγω του περιβάλλοντος που περικλείει το χωριό, τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και των δυσπρόσιτων παραλιών.

Οι κάτοικοι είναι ακόμα και σήμερα υπερήφανοι, αλλά ταυτόχρονα φιλικοί και φιλόξενοι. Στο παρελθόν υπήρχαν πολύ περισσότερες εκκλησίες στη Χώρα Σφακίων, αλλά πολλές από αυτές βομβαρδίστηκαν κατά την Μάχη της Κρήτης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Γύρω από το Χωριό

Το χωριό είναι ήσυχο και η ζωή κυλάει με χαλαρό ρυθμό. Η Χώρα Σφακίων αποτελεί ιδανικό προορισμό για εκείνους που χρειάζονται ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα. Εδώ μπορείτε να χαλαρώσετε. Να απολαύσετε το απόγευμα σας χαζεύοντας τους ψαράδες ενώ μαζεύουν τα δίχτυα τους, ενώ απολαμβάνετε το ποτό σας ή το φαγητό σας σε μια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της περιοχής. Αν θέλετε να εξερευνήσετε την γύρω περιοχή, γιατί δεν επιβιβάζεστε στο πλοίο της γραμμής; Με την ΑΝΕΝΔΥΚ μπορείτε εύκολα να περάσετε την ημέρα σας σε κάποιο άλλο παραλιακό χωριό και να εξερευνήσετε τις παραλίες της περιοχής.

Η γύρω περιοχή προσφέρεται για καταδύσεις, καθώς το νερό είναι καθαρό και συνδυάζεται με έντονη και πλούσια υποθαλάσσια ζωή. Εδώ μπορείτε να βρείτε καταδυτικές εκδρομές που ταιριάζουν σε αρχάριους ή πιο έμπειρους δύτες, από διάφορες εταιρίες που προφέρουν τις εκδρομές αυτές.

Αξιοθέατα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το πλοίο φέρνει πίσω τουρίστες και πεζοπόρους από το φαράγγι της Σαμαριάς. Για πολλούς, η πεζοπορία στο φαράγγι είναι και ο κυριότερος λόγος που επισκέπτονται την Κρήτη. Αν θέλετε να περάσετε το φαράγγι της Σαμαριάς, τότε θα χρειαστεί να μεταβείτε στον Ομαλό, όπου είναι και η αφετηρία του. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 15 χιλιόμετρα από την αφετηρία του φαραγγιού μέχρι την έξοδό του στην Αγία Ρουμέλη. Στο φράγγι θα δείτε μερικά εκπληκτικά αριστουργήματα της φύσης όπως οι φημισμένες Πόρτες ή Σιδηρόπορτες, ένα μέρος του φαραγγιού που έχει πλάτος μόλις 4 μέτρα αλλά ύψος 300 μέτρα. 

Μέσα στο φαράγγι θα περάσετε από το χωριό της Σαμαριάς που εγκαταλείφθηκε το 1962. Το χωριό διαθέτει γραφείο πληροφοριών και πολιτιστικό κέντρο, και ορισμένα από τα κτίριά του βρίσκονται υπό ανακαίνιση.

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο, οπότε για να αποφύγετε την πολυκοσμία, θα σας συμβουλεύαμε να φτάσετε νωρίς το πρωί. Να θυμάστε επίσης ότι αφού ολοκληρώσετε την πεζοπορία σας, το λιμάνι της Αγίας Ρουμέλης απέχει 1,5 χιλιόμετρο με τα πόδια από την έξοδο του φαραγγιού. Από το λιμάνι μπορείτε να επιβιβαστείτε στο καραβάκι και να επιστρέψετε στην Χώρα Σφακίων.

anendyk routes timetables new icon

Κάντε Κράτηση

anendyk routes timetables new icon

Χρήσιμες Πληροφορίες

Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Σφακίων:
(+30) 28250-91214

Λιμενικός Σταθμός:
Τηλ: +30 28250-91292
Fax: +30 28250-91292
Email: xsfakion@hcg.gr

Ελεγχόμενη Στάθμευση:
Τηλ: +30 28250-91264, 30 6980873943