anendyk map location icon

Γνωρίστε καλύτερα την...

Αγία Ρουμέλη

anendyk swipe up icon new 01
anendyk scroll down icon

Γενικά

Χωρίς οδική σύνδεση, οι επισκέπτες που ανακαλύπτουν την Αγία Ρουμέλη τείνουν να έρχονται ξανά και ξανά.

Η Αγία Ρουμέλη, είναι χτισμένη στην κατάληξη του εθνικού δρυμού της Σαμαριάς. Ένα ιδιαίτερα όμορφο χωριό, στην άκρη του Λιβυκού πελάγους και στις ρίζες των Λευκών Ορέων. Βρίσκεται σε μία από τις περιοχές της Κρήτης με την πιο άγρια φύση, με σπάνια χλωρίδα, πανίδα και γεωλογία.

Δύο χιλιόμετρα από την Αγία Ρουμέλη και αμέσως πριν την επίσημη είσοδο του προστατευόμενου δρυμού , βρίσκεται το παλαιό χωριό Αγία Ρουμέλη.

Οι κάτοικοι του παλαιού χωριού άρχισαν να αποχωρούν μετά το 1954 όταν ο ποταμός υπερχείλισε και πολλές κατοικίες καταστράφηκαν.

Μετά από αυτό, το νέο χωριό χτίστηκε αργά κοντά στην παραλία.
Το χωριό διαθέτει Αγροτικό Ιατρείο, ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και Μίνι μάρκετ από όπου μπορείτε να αγοράσετε ότι χρειάζεστε.

History

Η Αγία Ρουμέλη ήταν μεγάλης σημασίας περιοχή για την εξαγωγή ξυλείας 4000 χρόνια πριν. Υπήρξε επίσης, ένα ισχυρά δομημένο ναυπηγείο στην αρχαιότητα και κατά την Ενετική και Τούρκικη κατοχή.

Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας Τάρρα, που ήταν γνωστή για το μαντείο της και καταστράφηκε από σεισμό το 66 μ.Χ. .

H Τάρρα ήταν μια μικρή ανεξάρτητη πόλη με δικό της νόμισμα. Τα νομίσματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τον 3ο και 2ο π.Χ αιώνα και απεικόνιζαν στη μια μεριά το κεφάλι ενός αίγαγρου και ένα βέλος και στην άλλη μεριά μια μέλισσα.

Αυτή την περίοδο η Τάρρα, αποτελούσε τμήμα της Κρητικής Πολιτείας και είχε ιδρύσει αποικίες στη Νότια Ιταλία και στον Καύκασο.

Ήταν μεγάλο θρησκευτικό κέντρο με πολλούς ναούς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα Ταρραίο και την Βριτόμαρτις- Άρτεμις και άκμασε την Ρωμαϊκή περίοδο.

Λέγεται ότι, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας, χτίστηκε πάνω στα συντρίμμια του αρχαίου αυτού ναού.

Ένας αρχαιολογικός χώρος που ονομάζεται Τάρρα, βρίσκεται και σήμερα στην ανατολική πλευρά του ποταμού.

Στο παρελθόν, η τοποθεσία της Αγίας Ρουμέλης ήταν ευνοϊκή καθότι συνδεόταν με το βόρειο τμήμα του νησιού διαμέσου του φαραγγιού της Σαμαριάς.

Επιπροσθέτως , τα βουνά χρησίμευαν ως φυσικό οχυρό σε περιόδους κατοχής και αναταραχών. Γεγονός που μαρτυρούν και οι περιμετρικά χτισμένοι κουλέδες.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι ακόμα βιοπορίζονται από τα κοπάδια κατσικιών και αρνιών αλλά και από τα μελίσσια.

Η ενασχόληση με τον τουρισμό, άρχισε σταδιακά και αποτελεί πλέον, βασική πηγή εσόδων για τους ντόπιους.

Υπάρχουν κάμποσες θεωρίες σχετικά με το όνομα του χωριού. Μια από αυτές σχετίζεται με την Αραβική λέξη aia=νερό και rumeli = ελληνικός και καταλήγει ως Αγιά Ρουμέλη με την σημασία ελληνικό νερό, ενώ μια άλλη αναφέρει ότι οι Ρωμαίοι όταν βρήκαν το ναό της Βριτομάρτιδας, προστάτιδας των κοπαδιών, τον αφιέρωσαν στην αντίστοιχη δική τους θεά, την Ρουμιλία. Με αποτέλεσμα, όταν επικράτησε ο χριστιανισμός η περιοχή να ονομαστεί Αγία Ρουμιλία και αργότερα Αγία Ρουμέλη.

Πράγματα Να Κάνεις

Η φυσική γεωγραφική του θέση το κάνει ένα προορισμό που συνδυάζει τόσο την αγριάδα του βουνού όσο και την ηρεμία της θάλασσας.

Έτσι, προσφέρεται για καταπληκτικούς περιπάτους και πεζοπορίες μέσα στο ανέπαφο και προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον.

Από την άλλη, ο λαμπερός ήλιος σε συνδυασμό με την υπέροχη παραλία με τα καταγάλανα νερά της, προσφέρει ξεχωριστές στιγμές γαλήνης σε όσους επιλέξουν την Αγία Ρουμέλη για τις διακοπές τους.

Εκπληκτικές παρθένες παραλίες, τις οποίες μπορεί να εξερευνήσεις περπατώντας μέσα από ορειβατικές διαδρομές, κωπηλατώντας πάνω σε ένα κανό, ή πιο απλά νοικιάζοντας μια βάρκα, είναι κρυμμένες ανάμεσα στα βουνά στα δυτικά της Αγίας Ρουμέλης.

Προς τα ανατολικά μπορεί κανείς να περπατήσει κατά μήκος της παραλίας, ακολουθώντας το μονοπάτι μέχρι το παλαιό Βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Παύλου.

Από το σημείο αυτό λέγεται ότι ξεκίνησε το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Απόστολος Παύλος.

Η ανάβαση στο Κούλε της Αγίας Ρουμέλης, θα σου χαρίσει μια εντυπωσιακή θέα στα νότια στο απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού πελάγους με τη Γαύδο και τη Γαυδοπούλα να απλώνονται μπροστά σου και στα βόρεια στον Εθνικό Δρυμό και στα Λευκά Όρη.

Πώς θα Φτάσετε Εκεί

Η Αγία Ρουμέλη δε διαθέτει οδικό δίκτυο. Συνδέεται μόνο ακτοπλοϊκώς με τη Χώρα Σφακίων, το Λουτρό, τη Σούγια και την Παλαιόχωρα. Φυσικά, οι λάτρεις της φύσης μπορούν να καταλήξουν στην Αγία Ρουμέλη είτε διασχίζοντας το Φαράγγι της Σαμαριάς, το δεύτερο της Ευρώπης σε μήκος (https://www.samaria.gr/el/praktikes-simboules/) είτε μέσω του μονοπατιού Ε4.

anendyk routes timetables new icon

Κάντε Κράτηση

anendyk routes timetables new icon

Χρήσιμες Πληροφορίες

Ιατρικό Κέντρο:
(+30) 28250-91151